Voeding

Brokken en vers vlees voeding voor fretten.

voeding nader bekeken.

 

Nu anno 2002 gaan steeds meer mensen over naar vlees (prooidieren) als (bij)voeding voor fretten.

tijd om daar ook eens aandacht aan te besteden. Het waarom en hoe zal ik proberen te beschrijven.

 

Het "waarom"

Er komen steeds meer twijfels bij wat frettenvoeding betreft, de meeste commerciële frettenbrokken zitten vol ingrediënten die een fret niet nodig heeft, hierbij denk je aan suikerbietenpulp, granen, rijst, soja, maïs enz. Dit word onder andere gebruikt omdat deze voedingsmiddelen een stuk goedkoper zijn als vlees, bovendien zijn granen nodig om er een vaste brok van te maken. Een fret als obligaat carnivoor (uitsluitend vleeseter) kan weinig met deze voedingstoffen, het maag darm stelsel is te kort deze voedingstoffen optimaal te verteren. Doordat het moeilijk te verteren is voor fretten, kunnen organen op den duur overbelast raken (alvleesklier). Deze alvleesklier zorgt voor de aanmaak van insuline. Raakt deze overbelast (er gaan tumoren vormen) dan kan een fret gaan lijden aan insulinomen een overmatige aanmaak van insuline. Bij plantaardige materialen word vaak de term "suikers" gebruikt, dit heeft niks met suiker te maken eerder met koolhydraten. Koolhydraten zijn dus eigenlijk niet echt gezond voor fretten. Niet iedere fret op brokken vol koolhydraten zal last krijgen van insulinomen maar het geeft wel een verhoogde kans, buiten de koolhydraten die de insulinomen triggerd komt hier vermoedelijk ook nog enige erfelijke aanleg bij kijken.

 

Wat is nu goede voeding (brok)?

Een goede voeding zal een laag ruw celstof hebben (tot 2% maar 1.5% is beter), een zeer hoog proteïne (vlees) gehalte hebben en de eerste drie ingrediënten zullen uit dierlijke producten bestaan.

Ervaring wijst uit dat een kattenbrok gemiddeld beter uit de bus komt dan de frettenbrok. De kittenvariant van de "duurdere kattenvoeding" laat bij de meeste merken nog te wensen over, hier zijn de eerste ingrediënten vaak nog graan. Ook een volwassen kattenbrok kan een prima voeding voor fretten zijn, fretten hebben niet altijd zo'n hoog vetgehalte nodig (15% is doorgaans meer dan genoeg) alleen voor de (over) actieve (magere) fret zal een hoger vetgehalte belangrijk zijn) bovendien bestaat er "vet" en "vet". Een "vet" van hoge kwaliteit (duurdere merken kattenvoeding) zal beter gebruikt worden dan een "vet" van lagere kwaliteit, dit betekend dat er van een lagere kwaliteit meer nodig is voor het zelfde resultaat.

Ook is het eiwit gehalte op de zakken voeding niet te vertrouwen, dit is namelijk een samenvatting van zowel plantaardige als dierlijke eiwitten.

Tenslotte zegt ook dierlijk eiwit weinig, een haarbal is ook 100% dierlijk eiwit maar heeft een voeding's waarde van 0,0.

Het is dus bijna onmogelijk om via de analyse van een zak voeding de goede te kiezen.

 

Prooidieren en vers vlees

Bij prooidieren kan je denken aan "hele prooi" dit kunnen muizen, ratten, konijnen, eendagskuikens en andere dieren zijn. Vlees is een ruim begrip, hier praten we uitsluitend van/over een volledige vlees voeding waarin ook bot verwerkt is.

Bibi diervoeding (diepvries kattenvoeding) is als een van de weinige rauwvlees voeding geschikt voor fretten.

Een versvlees voeding zonder bot is geen volledige (gezonde) voeding.

Bot is erg belangrijk en van levensbelang daarom zijn alleen prooidieren en bibi diervoeding geschikt om volledig te voeren.

Echter is een combinatie van beide nog beter (de prooidieren houden de tanden schoon).

Het zelf maken van voeding is niet aan te raden, het toevoegen van vitamines en mineralen vergt een hoop kennis, en een fout is snel gemaakt (met alle gevolgen van dien).

Prooidieren en bibi zijn ook prima te combineren met gewone brokvoeding.

 

Hoe?

De meeste mensen zullen het vorige hoofdstuk met een vies gezicht gelezen hebben, prooidieren zijn helaas niet zo gangbaar. Natuurlijk is het een vies idee dode dieren te voeren, maar dit went...er zijn ook genoeg mensen die slangen of andere reptielen dit voeren...en ook zij leven nog steeds. Eendags kuikens zijn een perfecte aanvulling voor fretten die gewoon brokken krijgen,  Angst voor bacteriën zoals salmonella zijn doorgaans niet gegrond, salmonella komt in mindere mate overal voor, ook aan onze handen. Een kleine hoeveelheid salmonella kan noch mens noch dier niet deren, gevaarlijk word het alleen als er niet goed omgesprongen word met voeding en hygiëne. Hierdoor krijgt salmonella (en andere schadelijke bacteriën) de kans om zich in razend tempo te vermenigvuldigen. Duidelijk zal zijn dat als er op verantwoorde manier word omgesprongen met vlees de kleine hoeveelheid bacteriën een fret niet zullen deren.

Veel fretten die altijd brokken hebben gehad zullen niet zo snel overgaan tot prooidieren, bibi is ideaal om de overgang te maken en de fretten te leren vlees te eten.

Het heel fijn pureren van de bibi samen met wat warm water en een beetje ferrettone zal een fret doorgaans niet kunnen weerstaan, hierdoor zullen ze sneller wennen aan vlees en makkelijker ook prooidieren gaan eten (dit vergt wel enig geduld).

 

Een combinatie van brok, bibi en prooidieren

Ook is het prima mogelijk zowel prooidieren en vlees met brokken te combineren.

Dagelijks 1 eendagskuiken en/of wat bibi geeft een fret al wat extra (gezonde) dierlijke eiwitten en dierlijk vet.

Eendags kuikens alleen zijn geen volwaardige voeding, dit kan alleen in aanvulling met bibi, andere prooidieren, en/of brokken gegeven worden.

Ook mijn eigen fretten krijgen dit te eten, doorgaans verdeel ik 3 a 4 eendags kuikens over de fretten en krijgen ze 's avonds bibi. 

 

Gevaren bij Barf (biologically appropriate raw food)

Iedere manier van voeren kent zijn gevaren wel, bij het voeren van barf (hoe simpel deze ook lijkt) komt een hoop kennis kijken. Begin hier nooit zomaar aan...ook bij het geven van "een enkel kuiken" moet je weten wat je moet doen en wat je niet moet doen.

 

Aan de hand van een aantal verontrustende berichten op de forums wil ik toch het een en ander kwijt over voedingsfouten en verantwoord voeren. Er komt veel meer bij kijken dan "even een zak kuikens opentrekken".

Waarneer een fret die nog nooit vlees heeft gegeten ineens een kuiken voor zijn neus krijgt en deze opeet is er een kans dat het maag darm stelsel in de stress schiet. Bedenk dat de meeste fretten voordat ze weer vlees krijgen gewend zijn aan de hygiëne van brokken. het maag/darmstelsel moet opnieuw wennen aan de hoeveelheid bacteriën van rauw vlees, waarneer dit onverantwoord gebeurd kan het zo zijn dat de fret ziek word.
Wees altijd voorzichtig, bouw het langzaam op en laat de fret weer wennen aan bacteriën om zo problemen te voorkomen.

Nog een probleem is de manier waarop gevoerd word, doe je huiswerk, weet wat een vitaminetekort is hoe je dit ziet en hoe je dit verhelpt of nog beter zelfs kan voorkomen. Vlees voeren is niet zo maar iets, ook voor een enkel kuiken moet je weten wat je wel en niet moet doen.

Nog een grote fout is het wennen aan vlees waarneer er net een stessvolle siuatie is geweest (een narcose, castratie, ongeluk enz)
waarneer een fret een verlaagde weerstand heeft en nog nooit vlees heeft gegeten...wacht hier dan mee tot ze volledig hersteld zijn.

kuikens mag een fret enkel hebben als bijvoeding, ze zijn laag in cacium/fosfor en bevatten een stof die betamine afbreekt.
geef nooit meer dan 1 kuiken per dag per fret (liever nog minder zelfs) en vul dit aan met muizen/andere prooidieren en/of brokken.