Verzorging

Dagelijkse taken

Fretten moeten per dag minimaal een uur tot twee uur de kans krijgen om even buiten het hok te kunnen ravotten, hier zullen ze ook zeker dankbaar gebruik van maken. Een huiskamer voldoet doorgaans prima als speelkamer, er zullen voldoende "hindernissen en verstopplaatsen" te vinden zijn om hun maatjes vanuit een hinderlaag te bespringen. Buiten de speeluurtjes is het belangrijk dat het hok netjes en schoon word gehouden, de frettenbakken (lees: kattenbakken) moeten dagelijks schoongemaakt worden en indien nodig zal een doekje door de kooi om de nodige resten oud voer en viezigheid weg te halen ook bij deze taken behoren. De slaaplappen kunnen normaal gesproken 2 keer in de week verschoond worden, mocht het zo zijn dat het fretje wat viezig is of sterk ruikt dan is het dagelijks vervangen van de slaaplappen een prima oplossing om de vacht schoon te krijgen.

 

Nagels knippen

Het knippen van de nagels zal voor een huis tuin en keuken fret noodzakelijk zijn, de nagels van fretten slijten niet vanzelf en zullen daarom om de 2 weken geknipt moeten worden. Er zijn een aantal manieren om dit te doen:

 

1. Houd de fret in het nekvel en knip met de andere hand de nagels.

2. Leg de fret op zijn rug en smeer op de buik van de fret iets lekkers zodat hij/zij bezig is zodat je beide handen vrij hebt om te knippen.

3. Leg de fret op zijn rug en houd een tube vitamine pasta (nutriplus gel) vast tussen je tanden precies boven het hooft van de fret (zie foto) zo heb je twee handen vrij om te knippen.

 

Belangrijk is om bij het nagels knippen te denken om het leven, dit is een rood "draadje" (bloedvat) dat door de nagel zelf loopt.

Knip hier minimaal 2mm voor, word er toch per ongeluk in geknipt dan kan de bloeding gestopt worden door óf het nageltje in een vloeitje te wikkelen óf het nageltje gauw in een beetje bloem te houden. Bij heftig bloeden kan het verstandig zijn het nageltje dicht te laten branden door een dierenarts.

 

Wassen

Normaal gesproken zal wassen alles behalve noodzakelijk zijn voor fretten. Het is zelfs zo dat overmatig wassen de geur versterkt. Dit word veroorzaakt door de talgklieren, deze klieren reageren op wassen door op dubbele snelheid te werken om het verloren huidvet aan te vullen. Dit betekend dat bij overmatig wassen de geur alleen maar sterker zal worden. Ruikt de fret sterk en/of voelt zijn vacht vies, probeer eens dagelijks de slaaplappen te vervangen. Overmatig huidvet word door de slaaplappen opgenomen, door deze dagelijks te vervangen zal de vacht vanzelf schoner worden.

 

Indien er toch gewassen moet worden, gebruik daarvoor zwitsal babyshampoo of een kitten/fretten shampoo.De meeste fretten vinden het wassen verschrikkelijk, en willen zichzelf zo snel mogelijk droogwrijven in een handdoek. Dit gedrag heeft niks met vrolijkheid te maken en het is zeer zeker geen spelen, het is te vergelijken met stress. Sinds de fret ook in de handel populair word zijn er talloze frettendeo's te krijgen, pas hiermee op het is erg slecht voor de vacht.

 

Vlooien?

Tegen vlooien zijn er een aantal prima middeltjes in de handel.

Frontline spray - een spray verkrijgbaar bij de dierenarts (lang werkend).

Stronghold - een middel wat je tussen de schouderbladen van de fret druppelt, dit werkt echter lang niet zo goed als frontline.

 

Dierenwinkel middeltjes moeten met enige voorzichtigheid bekeken worden, middelen gemaakt voor knaagdieren zijn absoluut af te raden en kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Gebruik daarom bij voorkeur een van de bovenstaande middelen die veilig zijn bevonden voor fretten.

 

Oren en aanverwante zaken
Fretten zijn relatief gevoelig voor oormijt, oormijt is echter niet zo maar te herkennen. Ook een fret met schone oren kan oormijt hebben en niet iedere fret met vuile oren heeft altijd last van oormijt. Bij twijfel is het dan ook verstandig even langs de dierenarts te gaan. Het enige middel dat in deze tijd als veilig word beschouwd is Stronghold. Dit middel is makkelijk aan te brengen tussen de schouderbladen van de fret. Wel is het belangrijk waarneer een fret last heeft van oormijt is de behandeling na een maand nog eens herhalen. Oormijt is erg besmettelijk voor fretten, behandel daarom altijd alle fretten tegelijk. Het is belangrijk om regelmatig de oren te controleren op oormijt, een onbehandelde/verwaarloosde oormijt kan uiteindelijk een middenoorontsteking worden of in het ergste geval een hersenvliesontsteking.

Waarschuwing! gebruik nooit oticure of oterna, deze verbranden de gehoorgang en oorschelp van fretten.

Ook zijn er genoeg fretten die last hebben van veel oorsmeer of vuile oortjes zonder dat het hier om oormijt gaat. Wees uiterst voorzichtig met het schoonmaken van het binnenste deel van het oor. Hoe meer het binnenoor geprikkeld word hoe vuiler het oor word. Blijf hier dus zo veel mogelijk uit. Voor het schoonmaken van oren zijn er allerlei producten in de handel, vertrouw niet altijd wat er op de verpakking staat. De meeste middeltjes die claimen dat ze oormijt voorkomend en/of verhelpend zijn, zijn dit in werkelijkheid helemaal niet. Is het toch nodig om de oren schoon te maken, beperk je dan tot de oorschelp van de fretten. Maak een wattenstaafje vochtig met een beetje (olijf)olie en maak het zichtbare deel van de oren schoon. Ga nooit Met een wattenstaafje de gehoorgang binnen, hiermee loop je grote kans dat je iets beschadigd of het vuil juist dieper het oor in drukt

Vachtverzorging

De vacht van fretten heeft maar weinig verzorging nodig, wel is het belangrijk dat de vacht tijdens de rui voldoende geborsteld word omdat ook fretten haarballen kunnen krijgen.

Een haarbalpasta voor katten en regelmatig borstelen tijdens de rui kan dit voorkomen.