Pups

Iedereen weet hoe vreselijk aannemelijk het is om een pup te nemen. Vergis je echter niet, pups zien er schattig uit maar kunnen voor een hoop grijze haren zorgen. De minimale leeftijd dat een pup de moeder mag verlaten is 8 weken, laat je niet verlijden tot het kopen van een veel te jonge pup. tussen de 4de en 8ste week leert een pup omgaan met andere fretten een belangrijke periode die niet overgeslagen moet worden.

de leeftijd van een pup is min of meer te zien aan de tandjes, rond de 7de week gaan ze wisselen. De oude hoektandjes (melktandjes) blijven echter staan tot de leeftijd van 9 tot 12 weken. Een pup met dubbele hoektanden zal dus ongeveer de goede leeftijd hebben.

 

ben ik geschikt voor pups?

Waarneer ben je nou geschikt om het met een pup te proberen? Heb je doorzettings vermogen? ben je consequent en rechtvaardig? laat je je niet afschrikken als je flink gebeten word? en heb je tijd? dan ben je wellicht geschikt voor een pup.

 

wat te doen bij te jonge pups

Voorkomen is beter dan genezen maar waarneer het toch door omstandigheden gebeurd dat je een te jonge pup in huis hebt zal je je handen vol hebben aan het beestje.

 

Vaak betekend een te jonge pup een jammerend en hongerig diertje dat erg veel aandacht en tijd nodig zal hebben. Daarnaast mist zo'n pup een stuk aan opvoeding en zal je die taak over moeten nemen. De meest ideale situatie is de hulp inroepen van een lieve, rustige (oudere?) fret. Jonge pups hebben veel behoefte aan kontact, waarneer er geen andere fret aanwezig is kan het gebeuren dat de pup waarneer hij/zij eenmaal ouder word bang is voor fretten of niet goed weet hoe hij/zij zich moet gedragen.

Waarneer er wel een rustige fret aanwezig is, laat ze dan dagelijks samen spelen maar zet ze niet samen in de kooi zonder toezicht tot het diertje iets ouder is en zich beter kan verweren.

 

Omdat ze nog zo jong zijn is ook het eten van brokken moeilijk. Geweekte brokken en wat blikvoer (hills kitten/iams kitten of eukanuba kitten een beetje lauw gemaakt met wat heet water) werkt prima bij jonge pups. Laat ze zo veel eten als ze willen, ze zijn nog in de groei en hebben veel en een goede voeding nodig. Waarneer ze een week of 7 a 8 zijn kunnen de geweekte brokken vervangen worden door harde brokken, het blikvoer kan nog een tijdje doorgegeven worden tot ze volledig gewisseld hebben (rond de 12de week).

 

verstoten? wat nu?

Soms gebeurt het dat pups om de een of andere reden verstoten worden door de moeder. Pups tot 2 weken zijn bijna onmogelijk met de hand te voeden, wat deze pups wel kan redden is een pleegmoeder (ook wel "min" genoemd). Een pleegmoeder of min is een moertje wat zelf nog zoogt, is het een klein nest en zijn de verstoten pups met niet al te grote aantallen dan kan je de pups er bij leggen. Fretten zijn geweldige minnen en vaak zal het moertje de pups onmiddellijk accepteren. Zorg echter wel dat het leeftijd's verschil niet te groot is, de oudere pups zullen de jongere dan wegdrukken. Om het risico minimaal te houden leg je de eigen pups over de pleegpups heen zodat zij de geur aannemen van het nest.

 

Alhoewel een min in alle gevallen een betere optie is kan je de pups proberen met de hand te voeden, zorg dan dat ze warm blijven en voer ze om de 2 uur met kittenmelk (poedermelk voor moederloze kittens). Wrijf na iedere voedering met een natgemaakt doekje de anus/buik van de fretjes om de ontlasting om gang te brengen. Met een week of 4 kan de voedertijd verlengd worden tot om de 3 á 4 uur (kijk zelf hoe hongerig ze zijn). Geef ze tussen de voedertijden door wat blikvoer van goede kwaliteit (hills kitten of iets dergelijks) en meng daar eventueel wat poedermelk doorheen en leng het aan met warm water. Als de pups 5 weken zijn kunnen ze zelf van een schoteltje eten en is met de hand voeren niet meer nodig.

hou er rekening mee dat je bij te jonge pups voor moeder moet spelen, dit betekend ook dat je ze de sociale vaardigheden moet leren.