Krap bij kas

Fretten zijn fantastische dieren maar ze kosten behalve tijd en liefde ook veel geld. Iedereen maakt momenten mee dat ze even krap bij kas zitten en ook de mensen die het niet zo ruim hebben kunnen met een beetje slim plannen nog best van een fretje genieten.
 
Wel blijft een feit dat je hoe dan ook goed moet nadenken of een fret voor jou het juiste huisdier is. Ook als je momenten van schaarste meemaakt zou je een fret niet de zorg moeten onthouden die hij nodig heeft. Hieronder zal ik wat nuttige tips geven om te zorgen dat je ze altijd kan geven wat ze nodig hebben.
 
Ouder worden
Alle huisdieren worden op een gegeven moment ouder. Bij fretten betekend dat vaak een scala aan problemen. Helaas worden ook de kosten van oudere fretjes steeds hoger. Houd hier ook als je jonge fretjes hebt rekening mee, de kosten kunnen soms verschrikkelijk oplopen. En ze komen altijd als een verassing.
 
Wat je kan doen om dit enigszins op te vangen is een spaarpotje maken voor je fretten, stort maandelijks een bedrag wat je kan missen op die rekening en gebruik dat geld om hoge medische kosten op te vangen.  Zelf probeer ik deze kosten zo veel mogelijk op te vangen zonder gebruik te maken van mijn “frettenspaarpot” en gebruik ik dat geld alleen om aan te vullen wat ik op dat moment niet kan missen.
 
Verzorgingskosten
Bezuinig nooit op goede voeding! In dit geval is goedkoop duurkoop. Misschien worden je maandelijkse kosten lager maar op langere termijn zal het bijna zeker duurder uitpakken. Naarmate fretjes ouder worden heeft het jaren lang leven op minder goede voeding grote gevolgen. Begin altijd met een goede basis (hills kitten, eukanuba , totally ferret of liever zelfs nog hele prooidieren). Dit zal als je fretjes ouder worden een hoop ellende schelen.
 
De gevolgen van het geven van slechte voeding zal je allicht niet gelijk merken, wat er voor zorgt dat er vaak veel te licht over gedacht word. Op langere termijn zal het echter voor veel meer medische problemen zorgen dan eigenlijk nodig is. Inuslinomen is hier een goed voorbeeld van.  Een goede ontlasting of een mooie vacht is een momentopname, de werkelijke gevolgen merk je pas veel later en word vaak behoorlijk onderschat. Neem geen risico, als je fret ouder word en hij krijgt insulinomen dan ben je al te laat om er nog iets aan te doen.
 
Speelgoedjes hoeven ook helemaal niet veel te kosten, voor wie al fretten heeft zal weten dat het helpen uitpakken van de boodschappen of een oude kartonnen doos minstens net zo gewaardeerd word dan al die dure speeltjes speciaal voor fretten.
 
Vul een klein waterflesje met wat rijst of gedroogde erwten en je hebt een stel hele blije fretten. De kunst zit hem niet in de prijs of het frettenlabel maar in het afwisselen van verschillende dingen. Een doos, een prop kranten, een oude slaapzak… gebruik je verbeelding. Als je even goed om je heen kijkt kan je genoeg verzinnen. En veel hoeft dat helemaal niet te kosten.
 
Om heel eerlijk te zijn, ik heb hier een scala aan dure frettenspeeltjes liggen maar als ze kunnen kiezen dan vinden ze een oude spijkerbroek eigenlijk veel leuker (heel frustrerend).
Als je een beetje handig bent kan je zelf hangmatten gaan maken. Ben je iets minder handig neem dan van die ringen die je in stof kan slaan, koop een theedoek en sla hier de ringen in op de hoeken. Een verzekerd succes en erg snel klaar.
 
Frettenbehuizing
Eigenlijk is het vrij zinloos om hem te noemen daar het als het goed is om een eenmalig bedrag gaat maar ik zet hem er toch maar bij. Kooien kan je duur kopen, maar je kan ook gaan kijken naar een tweedehands kooi of er zelf eentje maken van een oude kast die je bij de kringloop koopt. Wederom, gebruik je fantasie en je kan zelfs van een keukenkasje iets moois maken (bij wijze van spreken dan, ik raad het niet aan).
 
Mocht je nog een goede aanvulling hebben dan kan je jou tip naar Ferretsworld e-mailen en dan zal ik hem er bij zetten.