Insulinomen

Insulinomen

Wat is insulinomen?
Insulinomen is een van de meest voorkomende problemen bij de ouder wordende fret. Het zijn kleine tumoren aan de alvleesklier (pancreas). Deze tumoren zorgen er voor dat de insuline productie verstoord word. Bij suikerziekte word het bloedsuiker te hoog door een te lage aanmaak van insuline, bij insulinomen werkt het precies andersom, er word te veel insuline aangemaakt waardoor het bloedsuiker gevaarlijk laag kan worden dit laatste heet hypoglycemia. Deze ziekte komt het meeste voor vanaf de leeftijd van 3 jaar (uitzonderingen daargelaten).

Symptomen
Insulinomen heeft een verscheidenheid aan symptomen.

* Misselijkheid (dit uit zich door aan de bek te krabben en/of te kwijlen).
* Sterke vermagering.
* Een sterk verlaagde energie.
* Lethargie (staren in de ruimte).
* Overgeven (zie misselijkheid).
* Zwakte aan de achterhand (spierverzwakking).
* Rillen (niet te verwarren met het bibberen wat fretten doen als ze net wakker zijn).
* Toevallen
* Coma
* Sterfte

Een van de meest duidelijke symptomen is het waggelen waarneer de fret net wakker is, hij lijkt niet sterk op zijn achterhand te kunnen steunen en het lijkt alsof hij bij het minste zuchtje wind om zal vallen. Dit wordt het meeste gezien waarneer de fret net wakker is omdat deze dan nuchter is, Waarneer de fret nuchter is word zijn bloedsuiker gevaarlijk laag. Dit is gelijk de reden waarom een met insulinomen verdachte fret niet mag vasten. Vasten mag in dit geval enkel met begeleiding van een met fretten bekende dierenarts.

Eerste hulp bij toevallen.
Een insulinoom patiënt heeft altijd een verhoogde kans op toevallen, doordat het bloedsuiker zo gevaarlijk laag kan worden dat de fret behalve toevallen ook kans op een coma maakt is het noodzakelijk snel te reageren. Het is belangrijk dat het bloedsuiker snel weer omhoog gaat, dit kan gedaan worden op een aantal manieren. Druivensuiker heeft niet iedereen in huis, maar waarneer wel kan er voorzichtig wat in water opgeloste druivensuiker over het tandvlees gesmeerd worden. Dit middel zou eigenlijk in een huishouden met een insulinoom patiënt altijd klaar moeten staan. Waarneer er geen druivensuiker aanwezig is kan honing als vervanger gegeven worden, smeer het voorzichtig op het tandvlees en zorg dat het dier er ondertussen niet in kan stikken.