Huisvesting

Kant en klare kooien

Het belangrijkste van een kant en klare kooi is dat er geen gaas bodem en/of verdiepingen in mogen zitten, dit is behoorlijk pijnlijk voor een fret om op te lopen. Zit er toch een tralie bodem in de kooi die je op het oog hebt en is hij niet te verwijderen, koop dan een stukje vinyl en leg dat over de traliebodem heen.

Ook trappetjes van traliewerk zijn niet zonder enig gevaar, bij het afdalen gebeurd het regelmatig dat fretten met hun teentjes blijven hangen (gebroken tenen zullen geen uitzondering zijn), dit geld overigens ook voor tralieverdiepingen.

 

Aquarium, terrarium en overdekte cavia/konijnen kooien zijn totaal niet geschikt om fretten in te houden. De minimale maat van een kooi is 50cm diep 60cm  hoog en 1meter lang. Een konijnen binnenkooi van de grootste maat kan dus ook (let op! deze maat kooi is alleen geschikt voor maximaal 2 fretten, voor iedere fret die daar bij komt is een halve vierkante meter extra ruimte nodig). Een kooi met verdiepingen is ook prima maar bedenk wel dat fretten meer hebben aan horizontale loopruimte dan verticale.

 

Echte frettenkooien

Er zijn inmiddels aardig wat frettenkooien op de markt hiervoor is een kleine waarschuwing wel op zijn plaats, kooien met horizontale tralies van het merk superpet zijn voor kleine fretjes (oa. pups en vrouwtjes) gevaarlijk, de tralies zitten vrij ver van elkaar en hierdoor kan een klein fretje bekneld komen te zitten met zijn/haar kop. Een gebroken nek of verschoven rugwervel is geen uitzondering omdat een fret die vast zit erg in paniek raakt en gelijk probeert zijn kop er tussen uit te trekken.

 

Zelf maken?

Om zelf een kooi te maken heb je wel enige technische vaardigheden nodig. Een oude kast is prima om te bouwen tot frettenkooi, maar met volière panelen van aluminium kom je ook een heel eind. Vogel volières voor binnen kunnen met een beetje aanpassing ook geschikt gemaakt worden voor fretten, hou er echter rekening mee dat ze voldoende breedte hebben, ongeveer 100cm is prima 50cm is zeker niet genoeg.

Houd ook rekening met de hoogte van elke verdieping, een fret moet altijd rechtop kunnen staan om zijn poten te strekken, ga er vanuit dat een grote fret tussen de 50 en 60cm lang is als hij rechtop staat. De ruimte tussen de verdiepingen moeten daarom ongeveer 50cm hoog zijn. Trappetjes moeten goed vast zitten, en absoluut niet uit gaas bestaan. Een trap van hout waarin gleuven zijn gemaakt is doorgaans ideaal.

Fretten zijn meesters in het verhuizen van alles wat maar los zit, daarom is het belangrijk om alleen dingen aan te schaffen die je kan vast zetten anders is de kooi al snel verbouwd tot vuilnisbelt. Een gewone open kattenbak voldoet prima als frettenbak maak om hem vast te zetten 2 gaatjes in de zijkant haal daar een veter doorheen en bind die vast aan de tralies. Voor een kooi met verdiepingen (voornamelijk de zelfgemaakte) is het een oplossing om in een van de verdiepingen een gat te maken net zo groot als de (fretten) bak, zodat hij er netjes in valt.

 

Hout verven

Indien je hout gebruikt om het hok te bouwen is het verstandig deze te voorzien van een verflaag, hiervoor kan je het beste verf gebruiken op acryl basis.

Laat de verf goed uitharden en ontluchten voor je de fretjes in het nieuwe hok laat wonen.