Gedrag

Frettig gedrag

Fretten hebben een bijzonder karakter: nieuwsgierig, enthousiast, slim en aanhankelijk. Het gedrag valt eigenlijk met geen ander huisdier te vergelijken (het is van ieder dier wat). Zij zijn meesters in het krijgen van hun zin, weten altijd waar ze moeten zijn voor een lekker hapje, weten al dat je naar de deur loopt voor je daar zelf achter bent, weten feilloos waarneer er visite op komst is en lijken altijd plezier te hebben in het najagen van hun favoriete prooi "sokken".
En...Vrijheid is blijheid!

Observatie
Niks is belangrijker dan het leren begrijpen van de fret, dit zal je niet alleen handig uitkomen in de dagelijkse omgang maar dit zal er ook voor zorgen dat je sneller in de gaten hebt dat er iets mis is. Observatie van fretten is eigenlijk niks meer dan kijken, met kijken leer je hoe een fret in elkaar zit, hoe hij reageert en wat hij daarmee bedoelt. Natuurlijk klinkt kijken simpel, maar ook goed kijken naar dieren moet je leren.

Rangorde
Enkele informatiebronnen spreken over het missen van een rangorde in een groep fretten, dit is niet helemaal correct. Ook fretten kennen een rangorde maar zullen doorgaans deze niet heftig verdedigen, als eenmaal de rangorde (met wat gesleep) is vastgesteld blijft deze bestaan tot er iets in de groep veranderd (ziekte, nieuwe fret enzovoort).

Het frettenspel
Fretten hebben een legio aan verschillende spelletjes, en ze lijken er steeds weer nieuwe bij te verzinnen. Hieronder een aantal van de spelletjes die fretten met elkaar en met de baas spelen.

Jager en prooi:
Dit wordt zowel door mannen als vrouwen gespeelt, waarbij de rol van jager en prooi steeds met elkaar (zowel dominant als onderdanig) wordt afgewisseld. De regels van dit spel zijn simpel, de prooi zet het op een lopen terwijl de jager een poging doet de prooi te tackelen en/of te vangen.

Vechtspel:
Dit spel neemt de meeste tijd van de heren in beslag, de naam spreekt voor zich.

Verslepen en verstoppen:
Dit spel is vooral favoriet bij de dames, al zijn er ook genoeg heren die dit erg leuk vinden. De dingen die versleept worden kunnen enorm variëren, van sokken, speeltjes, snoepgoed (met verpakking en al), een andere fret en pakjes shag tot truien en broeken (en daarbij maakt het niks uit of je hem aan hebt of niet.

Tikkertje:
Hard achter elkaar aan rennen en elkaar vanuit een hinderlaag bespringen (dit wordt ook erg graag met de baas gespeeld, waarbij er hartelijk gebruik wordt gemaakt van het feit dat zij onder de kast passen en jij niet).

Verzorging:
Het verzorgingsspel wordt eigenlijk alleen gespeeld door niet gecastreerde/loopse/zwangere vrouwtjes.

Doelloos rondrennen/springen:
Enige twijfel of dit een spel te noemen is maar er zijn fretten die dit liever doen dan welk ander spel dan ook.

Tanden
Onder het spelen gebruiken fretten hun tanden er veel ook bij het spelen met de baas. Ze bijten dan niet door maar houden gewoon vast ( de fret moet wel leren niet te hard te bijten ).

Geef hem nooit een tik op zijn neus het heeft helemaal geen zin om je fret pijn te doen bovendien begrijpt hij het meestal niet.Om de fret te straffen pak je hem in het nekvel en blaas in zijn gezicht (dit is de natuurlijke manier die fretten vaak ook bij elkaar gebruiken).

Sokkenliefde
De meeste mensen weten ongetwijfeld wat daarmee bedoeld wordt, de enorme aandrang van fretten om heel even gauw in je sok te bijten. De reden van deze "verslaving" is tot dusver onbekend.
Al kan ik me dat, als ik me even in de fret verplaats wel een beetje voorstellen, 't ruikt raar, 't wiebelt, 't loopt snel door de kamer, 't lijkt bang voor je te zijn.....welke fret kan hier nou weerstand aan bieden!
Helaas, de enige remedie als straffen niet werkt is...pantoffels dragen.

Fretten geluiden
Hoewel fretten eigenlijk redelijk stille dieren zijn hebben zij wel een aantal geluiden die gebruikt worden om elkaar (of ons) dingen duidelijk te maken.

Mokken:
Doen ze als ze opgewonden zijn, bijvoorbeeld tijdens het spelen of als er weer wat nieuws ontdekt is.

Kekkeren:
Wordt gedaan bij directe pijn of schrik.

Schreeuwen:
Een fret kan van schrik enorm schreeuwen meestal gaat dat samen met het gebruik van de anaal klieren.

Blazen:
Bij boosheid of ongenoegen blazen fretten het lijkt eigenlijk veel op het blazen van een kat. Sommige pups kunnen dit sporadisch doen als ze er net achter komen dát ze dat geluid kunnen maken, meestal is dit dan ook niet van enige betekenis.

Pratende fretten (lichaamstaal)
Om een fret te kunnen begrijpen is het handig om te weten hoe een fret laat zien dat hij bang blij of bv. boos is.

Dit doet hij   Dit betekent het
de fret loop zo laag bij de grond als mogelijk eventueel met een dikke staart   hij voelt zich niet op zijn gemak
als je hem op wilt pakken loopt de fret achteruit   de fret weet niet zeker of hij opgetild wil worden of hij vertrouwd het niet
de fret knabbelt en likt aan je hand   een verzoening gebaar
de fret blaast (eventueel met opgezette staart)   hij is boos (of wil zeggen "laat me met rust")
de fret spreid zijn tenen en voorpootjes zover als mogelijk is   hij voelt zich erg prettig
eenmaal opgetild likt de fret heftig aan je handen en is heel onrustig   laat me los ik heb wel wat anders te doen
de fret duwt de andere fret met zijn hoofd aan de

kant

  tot hier en niet verder
de fret kwispelt met zijn staart   hij is nerveus of erg opgewonden (oa. als zijn kop ergens onder steekt, een handdoek bijvoorbeeld)
de fret springt gericht naar een speelmaatje/verzorger met een gekromde rug en alle poten omhoog   en uitdaging om te spelen
de fret maakt in de kooi ongelofelijke herrie   hij wil aandacht
de fret daagt je uit om te spelen maar als je er op in gaat blaast hij   er is iets en hij probeert je te waarschuwen bv. een van zijn speelmaatjes is in moeilijkheden of een andere fret doet iets wat niet mag.