Fret & veiligheid

Fretten staan er om bekend zichzelf regelmatig in de problemen te brengen, een goede eigenaar houd hier rekening mee.

Mede door hun nieuwsgierige en ondernemende karakter komen ze regelmatig in gevaarlijke situaties terecht als er niet goed uitgekeken word.

 

Ongelukjes zitten in een klein hoekje

Je zou misschien zeggen dat de kooi een veilige plaats is, maar ook hier kunnen zeer zeker ongelukken gebeuren.

 

Hangmatjes en handdoeken

Als de nagels niet regelmatig bijgehouden worden gaan ze spijten, hierdoor kunnen ze vast komen te zitten in de hangmat of handdoek. Op deze manier kunnen ze zichzelf ophangen of, omdat ze vast zitten in shock raken. Regelmatig nagelknippen is daarom heel belangrijk.

 

Tralie bodems/verdiepingen en trappetjes

Zeker voor de mannetjes zijn dit nare dingen, omdat de penis van het mannetje aan het begin uit een "haakje" bestaat, wat bij het afdalen van bv. een verdieping vrijkomt omdat de voorhuid naar achter schuift is dat haakje vrij om achter het gaas te blijven hangen. Ook blijven teentjes nog wel eens achter dat gaas hangen, met gebroken tenen als gevolg.

 

Lekker spelen?

Ook in de huiskamer zijn gevaren waar je op moet letten.

 

Deuren en ramen

Dit zullen waarschijnlijk de belangrijkste dingen zijn om te beveiligen. Fretten zijn meesters in het vinden van een uitweg en voor je het weet zijn ze al verdwenen. Deuren kan je beveiligen door een schot te plaatsen in de deurpost, mocht er onverwacht iemand aanbellen dan kan de deur rustig geopend worden (mits het schot hoog genoeg is) zonder dat de fretten gelijk de vrijheid tegemoet gaan. Ook zorgt dit ervoor dat er geen fretten per ongeluk tussen de deur terecht kunnen komen. Houd ramen altijd gesloten als de fretten los zijn, en voorzie het frettenhok van goede sloten. Ook al denk je dat ze er niet bij kunnen, vele mensen komen bedrogen uit.

 

Shag en sigaretten

Shag is giftig voor alle dieren, zeker als zij dit binnen krijgen (een enkele sigarettenpeuk kan een hele vijver met vis verwoesten). Houd pakjes sigaretten en shag daarom altijd veilig buiten bereik.

 

Rubber ellende

Rubber heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op fretten, of het nu de knopjes van je nieuwe mobiel of een stuiterbal is. De meeste fretten zullen als je niet uitkijkt rubber gaan eten. Rubber heeft als nare eigenschap hard en messcherp te worden als het in maagzuur terecht komt, houd daarom alles van rubber bij fretten uit de buurt en geef zeker geen rubber speelgoed om mee te spelen.

 

Wasmachines wasdrogers en wasmanden

Fretten zijn gek op zachte slaapplekken en het zal niet de eerste keer zijn dat fretten daar een wasmand of wasmachine voor uitkiezen, zorg dat de deuren dicht zijn of controleer altijd alles gronding voor je de machine aanzet, dit geld overigens ook voor vaatwassers...je weet maar nooit.

 

Schoonmaak middelen

ook hier weer, houd ze buiten bereik van fretten. Net klaargemaakte sopjes smaken vreemd genoeg vaak heerlijk voor fretten, de meeste zullen daarom gelijk met hun neus in het sop duiken.

 

Gaten enzo

Nog iets erg belangrijks, controleer of er gaten in huis zijn waar fretten net niet door kunnen (of net wel). Fretten staan er om bekent overal letterlijk hun neus in te steken, als een gat net groot genoeg is om hun kop door te steken zullen ze dit doorgaans proberen. Een fret die vast zit is geen pretje, loskrijgen is vaak moeilijk omdat ze erg los nekvel hebben wat er doorgaans voor zorgt dat de kop niet meer uit het gat te krijgen is. Shock is een veel voorkomend probleem bij fretjes die in een paniek situatie terecht komen, dit kan zelfs dodelijk zijn. Zie het hoofdstuk EHBO voor fretten voor oplossingen tegen shock.