EHBO voor fretten

Wat heb je nodig voor in je EHBO koffertje:

 1. Een tube nutri-plus (of andere pasta die ze lekker vinden)

 2. Een tube haarbal pasta

 3. Een flesje oormijt suspensie

 4. Een pakje vloeitjes

 5. Een flesje rescue remedie

 6. Een paar gaasverbandjes/drukverbandjes

 7. Het telefoon nummer van een frettenexpert (dierenarts)

 8. pleisters (voor jezelf)

Dit is waarom:

 1. In situaties van hoge stress (een val, pijn, bij klem zitten, op een pootje gaan staan enz.) kan je een fret van de schrik aflijden met een lekkere pasta. Dit voorkomt shock en houd de fret rustig.

 2. Bij het eten van lappen of een speeltje kan haarbal pasta er voor zorgen dat dit gewoon de darm weer kan verlaten.

 3. Oormijt is iets wat fretten erg snel krijgen, laat bij twijfel de dierenarts controleren of er oormijt is, behandel altijd alle dieren tegelijk! ook schone oren kunnen overigens besmet zijn met oormijt. Oormijt suspensie (van hanneke moorman) kan je maandelijks als onderhoud's dosis in de oren druppelen, oormijt middelen uit de dierenwinkel zijn sterk af te raden...ze werken niet of amper en zijn niet veilig voor fretten.

 4. Knip je per ongeluk in het leven van het nageltje dan stelpt een vloeitje het bloeden tijdelijk, dit geeft je genoeg tijd om het bij de dierenarts dicht te laten branden indien het blijft bloeden. (in dit geval is pasta eveneens een goede afleiding van de pijn).

 5. Rescue remedie druppels (te koop bij de drogist) is eveneens een goed middel tegen stress. Bij een ritje naar de dierenarts, een operatie (pijnstress), vechten tussen twee fretjes, bij vuurwerk of ander lawaai enz. Dagelijks 4 druppels in de waterfles voor een aantal dagen helpt om de fret rustig te houden het geeft niet als hier een fretje van drinkt die het niet nodig heeft het is een homeopathisch middel dat geen kwaad kan.

 6. In gevallen dat een fret gewond raakt en snel naar de dierenarts moet kan een gaasverbandje tijdelijk helpen om het bloeden te stelpen, hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je zo snel mogelijk naar de dierenarts gaat.

 7. Een telefoonnummer van een goede dierenarts/liefhebber die bekend is met fretten is altijd handig, in gevallen waar er snel hulp nodig is en je advies nodig hebt kan je vaak altijd wel even bellen.

Dit zijn en blijven veelal middelen om iets "uit te stellen" en niet te verhelpen (afgezien van de haarbal pasta en oormijt suspensie).

 

Raakt er een fret gewond of slikt hij iets in (rubber bv) dan is het altijd belangrijk om niet te wachten en gelijk naar de dierenarts te gaan. Haarbal pasta verhelpt niet alles, kleine beetjes komen vaak wel weer via de natuurlijke weg naar buiten maar dingen zoals rubber verteren niet en kunnen door het maagzuur messcherp worden, dit kan levensbedreigend zijn. Lijkt het een klein stukje te zijn geweest, zet de fret apart en geef hem dagelijks 1 cm haarbal pasta, controleer alle ontlasting. Indien je de indruk krijgt dat de fret moeite heeft met ontlasten of begint te braken wacht dan niet langer en ga naar de dierenarts. Nog belangrijker is dit te voorkomen, geef geen speelgoed waar rubber in verwerkt is of dat delen heeft die los kunnen raken.

 

Blijf een fret die veel stress te verduren heeft gehad door bv. klem zitten in de gaten houden. Indien de ogen wegdraaien, hij/zij een slome indruk maakt, begint over te geven, omvalt, of zelfs bewusteloos raakt is het nodig om zo snel mogelijk hulp te zoeken.

 

De laatste tijd krijg ik steeds vaker mailtjes van mensen die een fret hebben die eigenlijk al lang en breed bij de dierenarts had moeten zijn, ook al weet ik veel ik ben geen dierenarts en als je twijfelt aan de gezondheid van een fret ga dan eerst naar de dierenarts. Ga niet wachten op advies als je twijfelt!

Er zijn een aantal dingen waarbij je eigenlijk niet moet wachten:

 1. Fretten die omvallen (test de fret op uitdroging....pak een stukje vel aan de kant van de heup en trek dit een stukje omhoog, blijft dit staan dan is de fret vermoedelijk uitgedroogd, nog een manier om te kijken is de lip van de fret op te tillen en even op het tandvlees te drukken indien het lang duurt voor het weer roze word dan is hij uitgedroogd). Bij uitdroging is het noodzaak zo snel mogelijk een vochtinjectie te halen, een fret die omvalt en niet uitgedroogd lijkt moet eveneens zo snel mogelijk naar de dierenarts.

 2. Gewonde fretten (hier is neem ik aan geen verdere uitleg bij nodig).

 3. Fretten die snel gewicht verliezen (weeg je fretten regelmatig). Wacht niet met naar de dierenarts gaan tot een fret van 1200gram een gewicht heeft bereikt van 600gram!

 4. Een fret die continu blijft braken.

 5. Een fret die (meerdere keren achterelkaar) kreunend op de frettenbak gaat (verstopping!). Kijk even naar de fret wat hij wel doet en wat niet (plassen of ontlasten) dit is handig voor de dierenarts om te weten. Dit is zo'n situatie waarbij je absoluut niet mag wachten met de dierenarts!

 6. Bloed in de ontlasting of urine, dit moet altijd als kritiek beschouwd worden en wacht absoluut niet tot het vanzelf weer over gaat!

 7. Een fret die al een aantal dagen (ca 2 dagen) niet meer zelf eet.

 8. Fretten met epileptische aanvallen, indien dit gebeurd wrijf wat honing op het tandvlees, desnoods met een wattenstaafje dit kan een fret soms weer uit een aanval helpen, ga daarna zo snel mogelijk naar de dierenarts en laat in ieder geval het bloedsuiker (insulinomen!) controleren.

 9. Knarsen tijdens het eten, krabben aan de bek of heftig en overstuur krabben aan andere objecten zijn tekenen van misselijkheid.

Zorgen voor een zieke fret:

Bedenk dat zieke fretten zich vaak behoorlijk ellendig voelen, vertroetel ze een beetje, geef ze een schoon bed om in te slapen en zorg dat ze op een rustige (niet rokerige) plaats staan, het liefste naast zijn/haar vriendjes. Hoe je ze verzorgt hangt natuurlijk veelal van het advies van de dierenarts en hetgeen wat ze hebben af. Bijvoeding is in sommige gevallen fijn/noodzakelijk een aantal middelen die je kan geven zijn:

 1. Feline Veterinary diet Convalescence support™ (een poeder dat je aanlengt met heet water, ook handig indien je een fret moet dwangvoeren, alleen verkrijgbaar bij de dierenarts word in de volksmond ook wel "waltham" genoemd).

 2. Feline Veterinary diet Rehydration Support™ (ook een poeder maar dan tegen uitdroging, alleen gebruiken als het echt nodig is op advies van de dierenarts, dit bevat namelijk erg veel suiker).

 3. Hills A/D (een blikvoer, erg makkelijk te verwerken als papje, bevat veel voedingstoffen en kan ook bij dwangvoeren gebruikt worden)

 4. Pap gemaakt van kittenblikvoer (hills/whiskas/iams) gewoon in de blender met warm water (in de minder extreme gevallen is dit een van de beste middelen naast hills A/D)

Wees altijd voorzichtig met vitamine supplementen, deze middelen maskeren vaak de gezondheid's problemen tijdelijk zodat ze snel aftakelen zonder dat je dit door