Eerste opvang?

Een Marterachtige als huisdier?

 

Het gebeurd wel eens dat er jonge marterachtigen (bunzingen/steenmarters enzovoort) gevonden worden. Vaak gaat het hier om dieren die uit het nest gevallen/geraakt zijn of zijn verlaten door het moederdier. Soms hebben deze jonge dieren (die vaak maar enkele weken oud zijn) het geluk dat ze worden gevonden door mensen die onmiddellijk weten wat het beste is voor deze pups. De dieren die minder geluk hebben worden gevonden door mensen die denken dat een marterachtige in huis gehouden kan worden.

 

De pups worden (goedbedoeld) in huis opgenomen en gevoed tot ze groot en sterk zijn. Alhoewel zo'n jonge steenmarter of bunzing pup in zijn puppytijd erg schattig en aanhankelijk "kan" zijn zal dit waarneer het dier volwassen word steeds minder worden.

 

Deze goedbedoelde zorg zal een wilde marter meer kwaad dan goed doen, ze zijn niet gemaakt om hun levensdagen in een kooi te slijten. Het mooie van marterachtigen anders dan fretten is dat het prachtige en goed gemaakte wilde dieren zijn die zich helemaal aangepast hebben aan het leven in het wild. Door een jong dier te "helpen" en in huis te houden ontneem je een dier zijn/haar vrijheid die juist zo belangrijk is. In het slechtste geval zal dit zelfs uiteindelijk de dood betekenen van een prachtig inheems dier.

 

De juiste soort hulp

Wil je een wilde marter op een goede manier helpen kijk dan waarneer het een "mogelijk" verlaten nest betreft of het moederdier niet ergens in de buurt is. Is dit niet het geval of betreft het één enkele pup die ergens verloren is en/of op een plaats ligt waar een moederdier haar pup nooit achter zou laten, houd het diertje dan warm en bel zo snel mogelijk een instantie die gespecialiseerd is in het verzorgen van marterwezen. Ga het dier niet voeden tenzij de specialist dit aangeeft. Volg de gegeven instructies op en zorg dat het diertje zo snel mogelijk bij de juiste hulporganisatie terecht komt.

 

Heb respect voor inheemse marters en sluit ze niet op, hulpinstanties kunnen zorgen dat de dieren eenmaal volwassen weer terug kunnen naar de natuur. Hoe goedbedoeld het ook is, wilde marters horen thuis in de natuur en niet in een kooi.