ECE

Epizoötic Catarrhal Enteritis

 

ECE (Epizoötic Catarrhal Enteritis) is een virus ziekte die ca een half jaar besmettelijk blijft, het eerste geval van ECE dusver bekend dateert uit 1993 (in Amerika).

De symptomen van deze ziekte zijn onder andere:

In het begin stadium een snel optredende diaree die groen tot geel van kleur is later kan de diaree roodachtig tot zwart worden als er al zweertjes gevormd zijn in de darmen of maag.

Lusteloosheid, weigering van voeding of water en gewicht verlies.

 

In het vergevorderde stadium van de ziekte veranderen de uitwerpselen in een meer stevige vorm die lijkt op onverteerd vogelzaad. Dit stadium is gelijk ook de gevaarlijkste, de diaree is weg dus men gaat er snel vanuit dat het “over” is.

Op dit moment kan het maag/darm kanaal al zodanig beschadigd zijn dat ondanks het feit dat de fret normaal eet, toch sterk vermagerd en uiteindelijk de hongerdood zal sterven.

 

Het genezen van deze ziekte is onmogelijk, het enige wat je kunt doen is “helpen”.

Voldoende vocht, goede (kracht) voeding, en antibiotica kunnen er voor zorgen dat de fret zich er doorheen slaat. Wel moet er nadruk gelegd worden op het feit dat eens een fret genezen is van ECE het dier nog 3 maanden tot 6 maanden andere dieren kan besmetten met de ziekte. Show dagen zijn in de VS de grootste verspreiders van ECE, en ook hier in nederland gebeurd het.

 

De vraag is of het bezoeken van frettendagen nog wel veilig is, hoe makkelijk is het voor een fretteneigenaar om te denken dat de ziekte “voorbij” is en vervolgens met een gerust hart een frettendag bezoekt, niet iedereen is er van op de hoogte dat een ziekte zoals ECE nog tot een half jaar besmettelijk blijft na “genezing”.