De fret

De fret (eigenlijk 'het fret') is een kleine marterachtige (de familie mustelidae). Hij is het meest verwant aan de Europese en Steppen bunzing, onder de verdere familie behoren onder andere de nerts, wezel, hermelijn, skunk, das en otter.

Zijn wilde neefjes (bunzing) leven voornamelijk van vlees (kikkers, muizen en dergelijke.) een fret is dus een roofdier. Hoewel je het misschien zou denken kan een fret niet in het wild overleven, een fret is een gedomesticeerd dier (dat wil zeggen: door de mens als huisdier gemaakt net als onze honden en katten). Qua karakter is een fret in een paar woorden te beschrijven zeer vriendelijk, nieuwsgierig, erg speels en sociaal. Vanzelf sprekend worden fretten daarom liever samen met soortgenoten gehouden.

Ook gebeurt het nog steeds dat fretten als “hobby dieren” gehouden worden op bontfarms. De fret zelf is niet geschikt om jassen van te maken maar wel waardevol voor de handel in pups. Laat duidelijk zijn dat dit niet de plek is waar een fret thuis hoort.

Enkele feiten:
Latijnse naam Mustela Putorius Furo
Vrouwtje Moertje
Mannetje Ram
Klasse zoogdier
Orde carnivoor
Levensduur 8-10 jaar
Lengte 44 - 60 cm incl. staart
Gewicht 300 - 2500 gram
Karakter vrolijk, intelligent, speels, nieuwsgierig
Geslachtsrijp 9 - 12 maanden
Draagtijd 40 - 44 dagen
Speen leeftijd min. 8 weken
Gemid. lichaamstemp 38.5