Castratie

Castratie

 

Zowel rammen als moertjes worden gecastreerd. Castratie betekend het verwijderen van bij rammen, de teelballen en bij de moertjes de baarmoeder en eierstokken. Sterilisatie betekend dat deĀ  eileiders of zaadleiders worden afgebonden, maar niet verwijderd. Een ram zal hierdoor zijn bronstige periode behouden en het moertje zal gewoon loops worden beide zijn dan enkel onvruchtbaar.

 

Wat is bronstig en wat is loops?

Bronstig, zo noemen we de periode dat de ram geslachtsrijp is in deze periode dalen de teelballen van de buikholte naar de balzak, dit is niet het gehele jaar maar ongeveer rond februari tot augustus/oktober. Onder invloed van kunstlicht zal de bronst eerder of later kunnen komen. Na de bronst trekken de teelballen zich terug is zijn ze "bijna" niet meer te zien.

De bronst uit zich buiten het vormen van twee "knikkers" tussen de flanken van de ram in het veranderen van gedrag en lichaamsgeur.

Een ram zal meer huidvet gaan produceren en gaat daardoor sterker ruiken. Het gedrag van de ram zal uitbundiger worden, ze lijken enthousiaster en hebben ineens meer interesse in de "dames". Hoewel ze in deze periode met vrouwtjes gaan slepen hebben de meeste bronstige mannen geen problemen met andere mannen in de groep (tenzij er vrouwtjes aanwezig zijn) ook andere ongecastreerde mannen kunnen prima in de kooi blijven mits deze dieren er al waren voordat de bronst begon.

De bronst begint ongeveer waarneer de ram tussen de 6 to 12 maanden oud is.

 

De loopsheid van een moertje begint rond de zelfde tijd (al dan niet iets eerder) als de bronst.

Loopsheid is bij moertje te herkennen aan de opgezette vulva, deze lijkt tijdens de loopsheid op een roze koffieboon. Tijdens de loopsheid die wel tot een half jaar kan duren heeft het moertje een sterk verhoogde spiegel van het hormoon oestrogeen, dit hormoon kan uiteindelijk voor problemen zorgen. Het hormoon oestrogeen zorgt voor een verlaagde productie van de rode/witte bloedcellen en bloedplaatjes. Dit kan uiteindelijk een beenmergdepressie of baarmoeder ontsteking veroorzaken.

 

Castratie moertje

De castratie van een moertje wat niet gedekt word is noodzakelijk, omdat eerste symptomen van beenmergdepressie zich al kunnen voordoen als een moertje pas twee maanden loops is. Uiteindelijk kan beenmergdepressie fataal zijn.

De castratie van een moertje gebeurt via een snede achter de navel, zowel baarmoeder en eierstokken worden verwijderd. Het is belangrijk dat geen enkel restje achterblijft in de buik anders zal het moertje gewoon weer loops worden.

 

Castratie ram

De castratie van een ram is een vrij simpele ingreep, de balzak word voorzichtig kaalgeplukt, er word een snede in gemaakt (ter grote van ongeveer 0,5cm), de zaadleider worden opgezocht en naar buiten getrokken, deze worden afgebonden en daarna afgeknipt.

De wond is zo klein dat deze niet gehecht word, zeker omdat het vuil anders niet weg kan is hechten geen goede optie.

 

Voorbereiding en nazorg

Voor een operatie (van welke aard ook) mag een fret niet langer dan 4 uur vasten, ongeacht wat de dierenarts zegt (deze verwarren fretten regelmatig met hond of kat en laten ze vaak te lang vasten),

drinken mag een fret altijd. Zie er op toe dat de fret tijdens en na de operatie op een warmte deken of onder een warmte lamp gelegd word, neem nooit een fret die nog niet (geheel) uit de narcose is mee naar huis, aangezien de fret een klein dier is koelen ze razendsnel af en hebben ze die extra warmte heel hard nodig.

 

De fret kan over het algemeen (mits deze goed uit de narcose is en helder overkomt) gelijk terug in de gewone kooi, echter is het geen overbodige luxe de katten/fretten bak korrels even te verwijderen en gebruik te maken van een krant (zeker in het geval van de castratie bij het moertje).

Het kan gebeuren dat fretten de lucht van de narcose nog ruiken en daardoor de fret niet tolereren, in dat geval kan er beter een dag of twee gewacht worden voor hij/zij de groep in gaat.

 

Waar het wel eens de mist in gaat, opnieuw loops?

Met regelmaat komt het helaas voor dat er iets mis gaat tijdens de castratie van de moertjes. Het moertje word opnieuw loops, deze loopsheid kan het gevolg zijn van een slechte castratie waarbij er weefsel is achtergebleven in de buikholte. Niet alleen betekend dit dat het moertje loops word maar de kans op beenmergdepressie en/of ontstekingen word ook hoger.

 

Gebeurt het dus dat een moerje weer loops word, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met een goede (met fretten bekende) dierenarts op het weefsel alsnog te verwijderen. Het weefsel laten zitten is gevaarlijk.

 

Niet ingedaald?

Soms komt het bij rammen voor dat 1 van de twee ballen niet indaalt.

Hierbij is het zeer belangrijk dat de niet ingedaalde bal ten aller tijde verwijderd word.

dit word gedaan met een buikoperatie en is net zo zwaar als de castratie van het moertje.

 

Ook als het niet de bedoeling is de ram te castreren zal deze bal verwijderd moeten worden, een bal laten zitten in de buikholte kan vervelende gevolgen hebben, de bal kan tumorcellen ontwikkelen.