Benodigdheden

Je wilt fretten... wat nu?

Je hebt alles overwogen en je weet het zeker "er moeten fretjes komen" hoe nu verder? Het eerste en een van de aller belangrijkste dingen om te doen is zorgen dat je genoeg info hebt. Door deze site te bezoeken heb je weliswaar een begin gemaakt maar er is altijd meer te leren. Een goed boek is ook nooit weg. Alle Nederlandse boeken kan je op de boekenlijst vinden. Met fretten als huisdier sta je wekelijks voor verassingen, een echt goede voorbereiding is dus bijna onmogelijk maar zolang je over de basis benodigdheden beschikt ben je al een heel eind.

Checklist:
Een goede kooi
Voeding
Lappen om in te slapen
Voerbak en waterbak/fles
Een frettenbak + grit
Speelgoed
Nagelknipper
Een plek om te slapen (klein kistje of bv. een hangmat)
Een tube vitamine pasta
Het adres van een goede (bekend met fretten) dierenarts
Een goed frettenboek

Waarom?
Verderop in deze site gaan we dieper in op voeding en huisvesting, daarom laat ik deze hier voor wat ze zijn.

Lappen
Fretten mogen niet op hooi stro of andere bodembedekking. Fretten rollen zich graag op in een bult lapjes of oude handdoeken dit houd tevens de vacht schoon omdat al het overtollige huidvet in de lappen gaat zitten.

Voerbak en waterbak/fles
Fretten zijn ware verhuizers, het is daarom erg belangrijk dat alles goed vast gemaakt word aan de kooi, een zware voerbak van aardewerk word bijna net zo makkelijk door de kooi gegooid als een lichtere variant. Er zijn voerbakken in de handel die je aan de tralies vast kan maken, deze verdienen zeer zeker de voorkeur. Voor waterbakken geld het zelfde, ook zijn er fretten die het geweldig vinden om waterbakken leeg te graven (met als resultaat dat de kooi meer weg heeft van een zwembad) in deze gevallen heeft een waterfles zeker de voorkeur (een waterfles van een halve liter is voldoende voor twee fretjes).

Frettenbak + grit
Ook hier geld dat het de voorkeur heeft om de frettenbak vast te zetten, meestal kan dit prima door gaatjes in de bak te boren en deze met touwtjes aan de tralies vast te binden. Een open kattenbak werkt prima als frettenbak. Welk grit het meest geschikt is dat hangt van de persoon af, wij gebruiken geperste houtkorrels (ongeveer een bodempje van één laagje korrels die dagelijks word leeggegooid). Grit mag niet klonteren, fretten duwen vaak hun neus door de korrels als de korrels klonteren kan dit vast komen te zitten in de neus. Stuivende korrels zijn eveneens niet gezond omdat fretten van nature vrij gevoelig zijn voor stof.

Speelgoed
Fretten vinden eigenlijk alles leuk, van de meest ingewikkelde/dure speelgoedjes tot een simpel zelfgemaakt bouwwerk. Als je een beetje handig bent kan je een dingen zelf maken, een grote doos met stukgeknipte plastic tassen (de krakende variant), een wasdrogerpijp om in te spelen (flexibele plastic buis), papieren tassen (knip wel even de handvaten er af) enzovoort. Ook balletjes (hard plastic) vinden ze doorgaans geweldig. Pas op met alles waar rubber/schuimrubber in verwerkt is, fretten eten dit erg graag met alle gevolgen van dien.

Nagelknipper
Dit heeft niet zo veel verdere uitleg nodig, schaartjes gemaakt voor kattennagels werken doorgaans beter als die voor knaagdieren. De nagels moeten ongeveer iedere 2 weken geknipt worden.

Een plek om te slapen (klein kistje of bv. een hangmat)
Hangmatten zijn bij de meeste fretten grote favoriet, een slaaphuisje moet goed schoon te maken zijn en niet al te klein. Je hebt veel slaapmandjes voor katten die gemaakt zijn van schuimrubber, gebruik deze niet! Plastic slaapmandjes zijn wel geschikt.

Een tube vitamine pasta
Handig voor het nagels knippen. En in gevallen van acute stress (werkt als afleiding).

Het adres van een goede dierenarts (bekend met fretten)
Niet iedere dierenarts heeft verstand van fretten, daarom is het belangrijk om al voor de aankoop een dierenarts te vinden die het nodige van fretten weet, let daarbij op de algemene kennis maar ook zeker op een beetje eerlijkheid, het gebeurd namelijk nog steeds dat een dierenarts maar dingen gaat proberen omdat hij/zij eigenlijk niet toe wil geven dat ze/hij het niet meer weet.