Aleutian Disease

Aleutian Disease
 
Wat is ADV?
ADV (Aleutian Disease) is een verraderlijke virus ziekte. Zeker omdat niet iedere besmette fret ziek word maar het wel net zo makkelijk onder fretten (en andere marterachtigen) kan verspreiden. ADV is een ziekte die verwant is aan het honden en katten parvo virus, het enige verschil is dat een enting die de dieren tegen deze ziekte kan beschermen niet bestaat. Ook komt ADV veelvuldig voor bij nertsen, waarschijnlijk stamt het frettentype hier vanaf. ADV veroorzaakt een toename van antilichamen die normaal gesproken het virus moeten neutraliseren maar dit doen zij niet. Hoewel ADV uiterst besmettelijk is, is het niet zo dat iedere fret die besmet raakt hier ook daadwerkelijk ziek van word, "dragers" van deze ziekte kunnen echter wel het virus verspreiden.
 
Symptomen
De symptomen zijn zo algemeen dat er in de eerste instantie niet gedacht word aan aleutian disease. Verslechterde nier en/of leverfuncties, aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel, aan de luchtwegen, bloedvaten, maagdarm kanaal etc. Afhankelijk van welke organen aangetast zijn door het virus veroorzaakt ADV ontstekingen.
 
Verspreiding 
Dit virus verspreidt zich onder andere over de afstand van niet meer dan 1 meter, via urine, ontlasting, speeksel en besmette kooien en kleding. ADV blijft tot 2 jaar na het overlijden van de laatste ADV besmette fret nog actief in het huishouden (en dus gevaarlijk).
 
Diagnose
De diagnose kan niet gesteld worden op basis van symptomen. De meest gebruikte methode is de CEP (counterelectrophoresis) bloedtest. Deze test toont antilichamen tegen het virus aan. Het nadeel van deze test is dat er zowel vals negatieve als vals positieve uitslagen zijn, dit betekend dat de ziekte nooit met zekerheid vast te stellen is doormiddel van deze test. Enkel een sectie kan met zekerheid de ziekte vaststellen.
 
Behandeling
De dieren die met ADV besmet worden kunnen niet genezen worden, wel kunnen ze symptomatisch behandeld worden met antibiotica en ontstekingsremmers. Euthanasie van de besmette dieren is niet nodig, wel moeten ze volledig geïsoleerd worden voor fretten van buitenaf, een bezoek aan een frettendag is er dan ook niet meer bij, ook niet zonder fretten.