Afstand doen

Afstand doen van een fret

Afstand doen van een fret is altijd moeilijk, en niet altijd is degene die dit beslist altijd fout. Soms kan het gewoon niet anders en lijd zowel het dier als de eigenaar hier onder. Indien er weinig tijd meer is voor de fret of het klikt niet tussen eigenaar en fret dan is het helemaal niet raar om aan afstand te gaan denken. Een fret die eigenlijk niet gewenst is zal nooit hetgeen krijgen wat hij eigenlijk verdient. In zulke gevallen is het zowel voor de fret als de eigenaar de beste oplossing. Ook al doet het pijn om afstand te doen, houd in je achterhooft dat het dier op deze manier ook niet gelukkig is.

Afstand doen is een grote beslissing en moet op een verantwoordelijke manier gebeuren. Je kan een fret in de plaatselijke krant zetten maar hierbij heb je ontzettend weinig zekerheid over waar de fret heen gaat en wat er met het dier gebeurd.

Een andere oplossing is het bellen van een frettenopvang, hierover schijnen nogal wat misverstanden te bestaan dus het is tijd deze uit de wereld te helpen. Een frettenopvang is geen asiel en valt hiermee absoluut niet te vergelijken het is vaak een liefhebberij, mensen die het beste willen voor fretjes en daarom een opvang beginnen. Het is niet zo dat een fret achteraf in een hokje word gestopt en moet wachten op een nieuwe eigenaar. Vaak worden deze “opvang fretten” liefdevol in het gezin opgenomen en worden vaak net zo vertroeteld als een eigen fret. Op deze manier komt ook een opvang fret geen aandacht te kort. Fretjes met problemen worden liefdevol verzorgt tot ze werkelijk zover zijn dat ze een nieuw plekje kunnen krijgen, fretjes met gedragsproblemen krijgen een heropvoeding waarbij ze opnieuw leren om te gaan met mens en fret.

Fretjes die te ziek zijn om herplaatst te worden krijgen een permanente plek waar ze tot hun dood mogen blijven, vaak bestaat deze plek uit een huiskamer tussen de eigen fretjes, ook zulke fretjes komen niks te kort en worden tot hun dood verzorgd en vertroeteld. Het woord “opvang” klinkt extreem maar het is zeer zeker niet zo erg als dat het sommige mensen in de oren klinkt.

De mensen van de opvang hebben veel ervaring in het verzorgen, omgaan met fretten en mensen dat ze sneller goede eigenaren er uit pikken. Zo heb je meer kans dat jou fretje op een goede plek terecht komt. Vind je dit te extreem dan kan je vragen om bemiddeling, dan blijft de fret gewoon op zijn eigen plekje zitten en worden potentiële eigenaren doorverwezen.

Mocht je beslissen dat het dier in een opvang het beste terecht komt dan wil ik wel met klem zeggen….Wees eerlijk! Ga geen verhaaltjes verzinnen over zogenaamde allergieën of andere redenen. Een opvang neemt het je niet kwalijk hoe belachelijk de werkelijke reden misschien ook mag zijn, eerlijkheid wordt altijd gewaardeerd. Weten waarom er afstand is gedaan is zowel voor de opvang en de potentiële nieuwe eigenaar fijn om te weten. Ook al is de reden “mijn fret past niet bij het meubilair” wees er eerlijk over!

Indien er besloten word afstand te doen, word er vaak een bijdrage gevraagd, houd hier rekening mee. Zo’n bijdrage is niet zo raar om te vragen overigens, ze nemen daarvoor wel de zorg van het dier over en dat loopt vaak op tot ver boven de afstand bijdrage.

Geef bij het doen van afstand de fret iets van thuis mee (iets wat naar hun baasje ruikt) een oud T-shirt bijvoorbeeld. Schrijf eventuele bijzonderheden (ziektes en/of karakter bijvoorbeeld), merk voeding ed. op een briefje zodat de opvang hiervan op de hoogte is, neem ook altijd het enting boekje van de fret mee.

Neem even rustig te tijd om afscheid te nemen en zorg dat je met een gerust gevoel weer naar huis kunt gaan, bedenk bij jezelf dat afstand doen van een dier als het echt niet anders kan absoluut geen schande is. Beter afstand doen dan het dier op den duur verwaarlozen omdat hij eigenlijk niet gewenst is.