Aanschaf

Aanschaf

Pup of volwassen fret? Opvang of fokker?
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen "ben je een beginner neem een volwassen fret". Een pup zal opgevoed moeten worden iets waar zelfs menig ervaren frettenhouder soms problemen mee heeft. Een volwassen fret daar in tegen is al zindelijk lief en keurig opgevoed, iets wat voor een beginner ideaal is. Fabels zoals "een pup kan je naar je hand zetten is bij fretten niet van toepassing. Fretten laten zich over het algemeen niet naar je hand zetten het karakter staat groot en deels vast. Ook een volwassen fret zal zich snel aan je hechten en zal precies weten wie zijn baas is.

Een opvang fret is per definitie niet agressief, onzindelijk of oud, de gemiddelde leeftijd is 1 tot 1.5 jaar. Een goede opvang zal kijken naar het karakter van een fret om te zien met welke fret het "klikt" ze zullen geen fretten meegeven waarmee het niet "klikt". Je kan er dus redelijk vanuit gaan dat de fretjes die je mee krijgt bij jou passen (uitzonderingen daargelaten want het is natuurlijk niet altijd in te schatten). Lukt het niet met de fretjes die je mee krijgt om welke "goede" reden dan ook dan zal de opvang je bijstaan met goed advies en in nood de fretjes terug nemen mocht het echt niet gaan.

Pups zijn erg leuk maar moeten ontzettend veel leren, bijna elke pup bijt ze zullen je uitproberen en de eerste weken zeker een paar keer bijten door onwennigheid. Het hangt in principe af waar het fretje vandaan komt of ze lief, zindelijk en gezond zijn. Als een fokker de pups niet regelmatig in handen neemt zullen de pups een stuk meer bijten en is ook de opvoeding een stuk moeilijker. Ben je niet ervaren met de opvoeding van pups dan kan het gebeuren dat het fretje blijft bijten. Het klinkt allemaal erg negatief maar het hoeft niet altijd zo te gaan, het is wel iets om over na te denken.

Of een beginner/starter een pup aankan hangt ook van de persoon af. Er zijn mensen die zonder problemen een pup opvoeden en erg goed weten wat ze doen net zo als er beginners zijn die het maar niet voor elkaar krijgen. Denk goed na, ben je gemotiveerd genoeg, durf je het aan?

Welke fret bij je past hangt helemaal van je eigen voorkeuren af, probeer jezelf niet blind te staren op schoonheid maar kijk naar gezondheid en karakter. Zelfs fretten die niet blinken van schoonheid kunnen geweldige fretten zijn en meestal worden ze door goede verzorging nog ware schoonheden. Iedere fret is mooi op zijn eigen manier.

Ram of moertje
In principe maakt het niet uit of je twee moertjes (vrouwtjes) of rammetjes (mannetjes) houd, ook een moertje en ram samen is mogelijk. Verschil in karakter is er niet, je hebt drukke rammen en je hebt rustige moertjes en omgekeerd. Een van de weinige verschillen is de grote, zo zal een moertje vaak maar een gewicht hebben tussen de 500gr en 800gr en de rammen tussen de 1kg en 2kg.

Punten van overweging kunnen zijn dat de castratie kosten van een moertje veel hoger liggen en dit ook zeker moet gebeuren ivb. met beenmergdepressie (indien ze niet tijdens de eerste loopsheid gecastreerd word zal ze beenmergdepressie ontwikkelen). Bij de ram is dit niet het geval, wel moet een ram vaak gecastreerd worden als hij samen zit met vrouwtjes (het kan nog wel eens gebeuren dat het vrouwtje tot vervelends toe word "verkracht" maar dit is zeker niet altijd het geval). Voor een ram is castratie niet van levensbelang maar toch kun je overwegen hem te laten castreren, tijdens de bronst maakt een ram extra huidvet aan wat behoorlijk kan "ruiken" dit kan opgelost worden door de slaaplappen dagelijks te vervangen, of het dier te laten castreren (lees meer hier over bij het medische gedeelte).

Rammen worden in tegenstelling met wat men vaak beweerd niet agressief tegen hun eigenaar tijdens de bronst, enkel enthousiast en vrolijk!

De aankoop
Een van de plaatsen om een fret te vinden heb ik al genoemd "een frettenopvang" door hier een fretje te halen geef je een opvanger een kans op een mooi nieuw leven. Bij links vind je de homepage adressen van een aantal opvang adressen. Vaak kan je hier ook voor pups terecht.

Waar je op moet letten bij het kopen van fretten:
Zijn de oogjes helder?
Is het fretje levendig speels nieuwsgierig (komt hij gelijk naar je toe?).
Is de vacht zacht, glanzend, vrij van vlooien en kale plekken.
Pakt de huidige eigenaar/fokker het fretje zonder te aarzelen op.
Wat is de algemene huisvesting (zitten ze niet op zaagsel, hooi ed.).
Betreft het een vrouwtje: is ze geholpen (zoniet, is ze loops en/of kaal door beenmergdepressie,geld vooral voor vrouwtjes ouder dan een jaar).
Wat is de reden dat er een nieuw tehuis word gezocht.

Dierenwinkels zijn "meestal" niet de beste plaats om een fretje te kopen, vaak hebben zij er de tijd, geduld en kennis niet voor. Die fretjes zijn veelal te jong bij de moeder weg gehaald en hebben weinig socialisatie gehad dit betekend dat je grote kans op een fretje vol (gedrag/gezondheids) problemen hebt.

Laat je nooit verlijden door een lief koppie en een hoop medelijden, dit is niet de goede reden om een fret aan te schaffen in een dierenwinkel, bedenk dat voor ieder fretje wat je in de dierenwinkel aanschaft er de volgende keer het dubbele te koop zijn omdat er "handel" in zit.

Fouten bij aankoop
Je ziet ze nog regelmatig, mensen die voor een schijntje fretjes willen kopen op advertentie pagina's of kranten.

Het klinkt allemaal prima maar...een goedkoop fretje brengt ook kosten met zich mee, castraties, entingen, onverwachte medische kosten, voeding, kooi, kattenbak korrels....het kost allemaal een fortuin, heb je een klein budget, denk dan na voor je een fret aanschaft! Een fret zit er niet op te wachten om maar niet behandeld te worden tegen oormijt of een tijdje een goedkope budget brok van de supermarkt te eten. Bedenk of je fretten de zorg kan geven die ze verdienen voordat je ze aanschaft.

Als iemand het bedrag van de fretten zelf (50 tot 100 euro) al niet op kan brengen, hoe moet dat dan met de overige kosten? Is je budget ruim genoeg maar wel minimaal, maak voor jezelf een spaarpotje waar je regelmatig wat in gooit. Zo weet je zeker dat je ook onverwachte kosten (ziekte bijvoorbeeld) kan betalen.

Als ze er eenmaal zijn
Zijn de nieuwe fretjes eenmaal thuis, geef ze dan alle rust en ruimte om te wennen. Het wennen aan een nieuw thuis duurt ongeveer 2 weken, laat ze daarom de eerste twee dagen zo veel mogelijk met rust.

Een fretje wat net een nieuw thuis heeft gekregen zal gestresst en onwennig zijn, gun het dier voldoende tijd om te wennen en wacht met het showen aan familie, buren en vrienden tot ze van de eerste schrik bekomen zijn. Laat ze rustig de kamer verkennen de eerste dagen en kijk of ze een beetje willen spelen. Bouw een band met ze op door rustig in de kamer te gaan zitten en ze te verwennen met wat lekkers of een spelletje.

Een goed begin is het halve werk!